Blog 32: Shop till you drop - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Annemiek Karsijns - WaarBenJij.nu Blog 32: Shop till you drop - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Annemiek Karsijns - WaarBenJij.nu

Blog 32: Shop till you drop

Door: Annemiek

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

04 December 2009 | Kenia, Nairobi

Afdingen is nooit mijn sterkste kant geweest. In Nederland is dit ook iets wat we niet doen.. Stel je voor dat ik bij de kassa een shirtje sta af te rekenen en terwijl de caissière me vertelt hoeveel ik moet vertellen zeg ik: “ik betaal de helft”.. Euh.. nee, dat zie ik mezelf niet echt doen.. Alhoewel het met grote aankopen, natuurlijk wel gebeurd..

Als toerist in Kenia moet je eigenlijk overal op afdingen. Je kunt er vanuit gaan dat er altijd teveel wordt gevraagd. Ik moet zeggen dat ik het in het begin ook niet altijd doorhad.. Zo konden ze me op de markt best het dubbele vragen voor een kilo aardappels, in plaats van de gebruikelijke 50 shilling (omgerekend 50 eurocent).. Ik bedoel.. één euro voor een kilo aardappels, dat is al niks!!
Toch is het goed om nu de prijzen wel beter te weten, omdat de mensen anders altijd blijven denken dat ze een slaatje uit je kunnen slaan.. En zeker als je hier voor langere tijd verblijft..
Toch blijft het afdingen niet mijn favoriete bezigheid.. Wat dat betreft lijk ik teveel op mijn moeder, want die kan het ook niet!! Ik hou er gewoon niet van (hoe bedoel je eigenwijs)..
Gelukkig heb ik Francis en Marloes bij me, die als ze het met een prijs niet eens zijn gewoon weglopen of zeggen dat het een belachelijke prijs is… En het werkt..
En of ik er nou van hou of niet.. Als je het niet doet, betaal je standaard teveel..

Volgende week woensdag hebben we de eerste sportdag.. Inmiddels hebben we héél wat sponsorgeld bij elkaar gesprokkeld en daarom hadden we vandaag de taak dit geld goed te gaan besteden.. (Altijd leuk, het geld van een ander uitgeven).
De afgelopen weken hebben we al een beetje rondgekeken in Mombasa waar we onze spullen wilden gaan kopen en daarom zijn we vanmorgen al vroeg vertrokken. We wilden opzoek naar ballen, lintjes e.d., maar ook naar kleurpotloden, krijtjes, papier enz.

Onze eerste missie was het kopen van kleurpotloden. Toen we de eerste winkel binnenkwamen, kregen we verschillende soorten aangeboden. We moesten ze allemaal uitproberen.. Toen we er eindelijk uit waren welke we zouden nemen, bleek dat deze nu net uitverkocht waren.. De verkoper had alleen de allerduurste nog…
Vier weken terug was ik hier waarschijnlijk boos over geworden, of op z’n minste geïrriteerd, maar op dit moment dacht ik alleen maar “Hoe kan het ook anders?!” ;-)
Marloes zei meteen dat we de duurste niet zouden kopen, en wilde weglopen. De verkoper hield haar meteen tegen en zei haar dat hij het zou regelen. Na wat telefoontjes kwam hij later met 3 dozijn doosjes aanzetten, en 5 minuten later stonden we met 12 pakjes kleurpotloden en 5 doosjes krijtjes (voor een goede prijs) weer buiten..

Het tweede doel was een aantal voetballen, en dan het liefst gewoon gemaakt in Kenia. Overal verkopen ze namelijk de Nike en Adidas ballen, maar als je die koopt sponsor je één of ander bedrijf in Europa en dan hadden we ze net zo goed mee kunnen nemen uit Nederland. Nadat we een aantal shops gezien hadden kwamen we terecht in een kleine sportwinkel. De verkoper had een hoop ballen in de aanbieding. Al snel vonden we ballen die in Kenia gemaakt waren, maar we werden het niet eens over de prijs. Francis en Marloes probeerden af te dingen, maar de man ging niet akkoord. Hij zei dat we dan maar ergens anders de ballen moesten halen. Uiteindelijk heb ik voorgesteld dat we de gevraagde prijs zouden betalen, maar dat we dan een pomp er gratis bij wilden. De man moest lachen, maar ging wel akkoord.. Misschien ga ik het ooit nog wel leren, dat afdingen!! ;-)

Nadat we de hele middag door Mombasa geslenterd hebben zijn we ook voor alle andere dingen geslaagd! We hebben zélfs alvast een kerstboom gekocht, inclusief lichtjes! (Niet van het sponsorgeld natuurlijk). En dat voor nog geen 5 euro! Daar kunnen we in Nederland niet voor slagen! Helaas is ‘ie wel nep, maar een echte gaat hier erg moeilijk worden.. (Ik had ook wel wat gevoeld voor een Palmboom met lichtjes.. maar Marloes wilde nu eenmaal graag een kerstboom..)

Morgen gaan we wat huisbezoeken afleggen voor volgende week woensdag. Ik ben benieuwd hoe we dan ontvangen worden, bij de mensen thuis. Weer een stapje verder!!

Sinterklaas vieren zit er hier niet in. Ik vind het wel jammer, want ik mis mijn chocolade letter en de kruidnoten wel hoor!!! Er zijn heel wat zwarte pieten hier, maar pepernoten uitdelen?! Ho maar!

Kan iemand ze niet opsturen??!?!?!?! ;-)

• 04 December 2009 - 19:01

Ronald:

Hoi!

• 04 December 2009 - 19:21

Hettie:

Kun je bij home en deco-center ook afdingen?

Groetjes Hettie

• 04 December 2009 - 19:21

Pa:

Er is maar een klasse in de maatschappij die meer aan geld denkt dan de rijken en dat zijn de armen.

• 04 December 2009 - 20:53

Jolene :

voordat afdingen hoef je, je echt niet te schamen want al betaal je de 50 cent die normaal is voor de aardappels maken ze er nog winst op. na 3keer in Turkije op vakantie geweest te zijn dan leer je het wel. Ze worden alleen boos als je meer afdingd dan dat hun aan het product kwijt zijn geweest ;D

• 04 December 2009 - 21:39

Paula:

hahaha wat een verhalen zeg.. ik ken het helemaal.. ik kan dat ook nooit.. afdingen, ik weet echt nooit wanneer ik nou redelijk heb afgedingt, en ben altijd bang dat ik juist veel te veel of heel er weinig afding :P hahaha.

echt geweldig dat jullie een kerstboom hebben. je maakt er maar eens een foto van :P.

wij hebben net geschaatst:). en morgen vieren we hier sinterklaas, moet nog 3 en halve gedicht maken... :P

groetjes!

xxx

• 04 December 2009 - 22:11

Agnes En Ankie!!:

Wij vieren wel Sinterklaas en kopen cadeaus (zonder af te dingen) en bij ons moet er bij elk cadeautje een gedicht bij van minstens 10 regels. Dus.
    We zijn al wel benieuwd hoe de sportdag zal verlopen. Krijgt iedereen dan ook een diploma net als op de lagere school, of een vaantje? En krijgen de groepjes ook allerlei namen, van bloemen of vogels, ha ha
    Zijn ook benieuwd naar de huisbezoeken.
    Nu uitrusten van het schaatsen, kun je je het voorstellen in de hitte?

• 04 December 2009 - 22:48

Bart:

geef even het adres, voor de pepernoten, ze komen dan wel wat later he

• 05 December 2009 - 10:26

Noortje:

Voortaan als ik iets moet kopen in Nederland, dan vraag ik jou gewoon mee, want jij kan nu wel afdingen. Leuk dat je alle spullen hebt kunnen kopen! Liggen er al cadeautjes onder de kerstboom? Als je geen Sinterklaas viert kun je altijd nog Kerst vieren met cadeautjes...("maar wij denken natuurlijk aan iets anders");)

• 07 December 2009 - 14:14

Kim Van Den Berg:

Ben bang dat een chocolade letter het ook niet gaat redden tot in Kenia.....x

Verslag uit: Kenia, Nairobi

Annemiek

In 2009 vertrok ik in het kader van mijn opleiding Pedagogiek voor het eerst naar Kenia om daar samen met 3 studiegenoten een project op te zetten voor kinderen met een beperking. Drie maanden later, veel nieuwe en bijzondere ervaringen verder, lieten we een project met 150 kinderen achter. Terug in Nederland kon ik het niet loslaten en ontstond het plan om het project verder voort te zetten... Inmiddels heb ik samen met Marloes en Kim de Stichting Why Not opgericht, om zo het werk voor deze kinderen voort te zetten. Op 13 december 2010 vertrok ik voor de tweede keer naar Kenia, dit keer samen met Marloes en Kim... Na een maand moest ik weer terug naar Nederland om af te studeren. Kim en Marloes bleven... Het is nu 2013 en ik ben al bijna 3 jaar niet meer in Kenia geweest. Hoog tijd dus om weer terug te gaan!! Op 7 december 2013 ga ik voor ruim 3 weken weer terug, om alles weer opnieuw te beleven!!

Actief sinds 07 Okt. 2009