Blog 28: De kracht van vele culturen - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Annemiek Karsijns - WaarBenJij.nu Blog 28: De kracht van vele culturen - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Annemiek Karsijns - WaarBenJij.nu

Blog 28: De kracht van vele culturen

Door: Annemiek

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

30 November 2009 | Kenia, Nairobi

Na mijn blog van gister ben ik vandaag nog weer even met hetzelfde onderwerp bezig geweest..
Deze reis naar Kenia is onderdeel van m’n studie Pedagogiek. Momenteel ben ik bezig met keuzevakken en een onderdeel daarvan is “diversiteitsmanagement”. Hierdoor zijn we momenteel ook erg veel bezig met wat cultuur is en hoe je het beste uit verschillende culturen kunt halen. Het is dus ook de bedoeling dat we hier over nadenken..

Gisteravond had ik hierover een leuk gesprek met Francis en Marloes. Het ging over Nederlandse eigenschappen en de verschillen met Kenia. Marloes was van mening dat “de Nederlander” niet bestaat, maar dat we allemaal wereldburgers zijn. Ik moest meteen aan Maxima denken, die dat ook ooit riep en vervolgens de halve Nederlandse gemeenschap over zich heen kreeg. Ik begon me af te vragen wat ik er nu van vond.. Natuurlijk zijn we allemaal wereldburgers, maar ik moet zeggen dat ik wel erg kan genieten van dingen die we alleen in Nederland doen..
Zo is Koninginnedag mijn favoriete feestdag (gelukkig ben ik dan alweer terug, haha) en vind ik het héérlijk om af en toe gewoon lekker te zeiken over het weer, omdat je toch íets moet hebben om over te klagen. Verder moet ik toegeven dat ik af en toe ook best wel individualistisch ingesteld ben, iets wat voor veel buitenlanders ook opvalt aan Nederlanders.
Francis vertelde dat er een onderzoek geweest was, en dat wij Nederlanders als een van de meest gelukkige volkeren uit de bus kwamen.. Dit zou best kunnen hoor, maar ik vraag me dan toch af waar zo’n onderzoek dan op gebaseerd is?! En wanneer ben je nou écht gelukkig?! En hoe kun je de verschillende landen nu met elkaar vergelijken, al helemaal als het om eerste en derde wereldlanden gaat..
Maar goed, nu wijk ik wel erg af van mijn onderwerp. Deze gedachte hou ik wel vast voor mijn reflectieverslag in mijn portfolio! ;-)

Wat is nou typisch Hollands?! De klompen, tulpen en kaas die men in het buitenland vaak noemt zijn écht achterhaald (alhoewel de kaas hier in de supermarkt wel geïmporteerd is uit Nederland, maar die is dan ook het lekkerst), “Going Dutch” wordt ook in Nederlandse kroegen niet gewaardeerd en in Amsterdam loopt écht niet iedereen met een joint in zijn mond.
Toch ben ik er wel achtergekomen dat het brood nergens zo lekker smaakt als in Nederland en het feit dat wij een aantal meter onder de zeespiegel leven is (in ieder geval voor de Kenianen) écht onbegrijpelijk.
Verder ben ik er inmiddels achter dat “wij” Nederlanders (sorry Loes) in Kenia wel goed bekend schijnen te staan.. Gisteren spraken we met Edwin, een man uit Eldoret, die ons vertelde dat hij vond dat Nederlanders (en vooral de vrouwen) recht door zee zijn. Als ze iets niet willen, doen ze het ook niet. Dat kon hij erg waarderen! Ik moest er wel om lachen dat hij een kwartier later niet begreep dat ik het door hem aangeboden glas whisky weigerde.. ook niet toen ik zei dat ik het écht niet wilde! ;-)

Aan de andere kant schijnt het handenschudden en de gastvrijheid weer typisch Afrikaans te zijn. En het eten is natuurlijk ook heel anders (en érg lekker, “Leo” (rijstgerecht) is inmiddels mijn favoriet!)
Qua eten ben ik ook niet echt een “Nederlander”, ik hou veel meer van rijst dan aardappels en kook ook het liefst met véél kruiden!

Of er nu een typisch Nederlandse eigenschappen bestaan, weet ik niet.. Maar ik denk dat er zeker wel verschil is qua houding tussen de Afrikanen en Nederlanders. Wanneer ik over mijzelf praat ben ik wel een stuk gereserveerder dan de gemiddelde Afrikaan die erg amicaal is. En zoals ik gisteren al benoemde is onze maatschappij meer georganiseerd (maar ook meer gehaast) dan hier. De één vind het prettig, de ander niet.. Ik weet zeker dat ik dingen vanuit Nederland mee hier naar toe heb genomen, maar ben er ook van overtuigd dat ik hier dingen overneem, die ik weer mee terug naar Nederland neem.. (te laat komen bijvoorbeeld ;-))

Dat ik de eerste weken hier zo moest wennen zit hem zeker ook in het verschil tussen onze culturen, maar ik denk dat het meer de combinatie van verschillende factoren is.
Tijdens de eerste dagen vallen je voornamelijk de verschillen in cultuur en mensen op. Maar nu ik hier langer ben kom je er ook achter dat er (uiteraard) ook overeenkomsten zijn… Al is het wel afhankelijk van met welk deel van Kenia je vergelijkt. Hoe luxer, hoe meer overeenkomsten en hoe armer, hoe meer verschillen. Maar dat is ook wel logisch, omdat geld en luxe een mens ook wel veranderd..

We zijn er gister trouwens niet uitgekomen, wat nu typisch Nederlands gedrag is. En ik ben er ook (nog) niet uit.. Maar vanavond zijn we door Edwin uitgenodigd om uit eten te gaan in de haven ( Hettie, ik hoef dus lekker weer niet te koken ;-)), dus dan zal ons gesprek wel verder voortgezet worden..

Ik ben er wel benieuwd naar! Wat vinden jullie?!

• 30 November 2009 - 15:16

Paula:

Ik vind onze winter ook echt typisch Nederlands, dus schaatsen koek en zopie en heel veel gezelligheid (maar dat kan ook aan mij liggen.. ik houd nou eenmaal van schaatsen).
    Of bij een WK/EK en NL doet het goed, dan vind ik al die supporters altijd echt zo leuk!! Dan voel ik me echt blij dat ik Nederlander ben:P hahaha
    Ik weet ook niet hoe dat in andere landen is, maar hier bij van die feesten en wk/ek's/ Koninginnedag en zo, doet iedereen altijd zo van *ik ken jou eerst niet maar dat maakt niet uit want het is nu gezellig, dus ik ken jou wel..* (haha)

maar goed...

Paula:

oee yeahh!! ik ben de eerste :D:D ^^

• 30 November 2009 - 16:23

Ankie:

ik ben het wel met paula eens van dat juichen in een stadion... allemaal in het oranje!!:D:D tja... verder weet ik niks te zeggen:(

x
    Ankie

• 30 November 2009 - 16:32

Ankie:

En gaat het straks weer regenen!!:S:S

;)

• 30 November 2009 - 16:53

Kim Van Den Berg:

tja wat moet ik er aan toevoegen??
    Ik hoor het wel als je eruit bent...
    Ik mail je nog

xxx kim

• 30 November 2009 - 16:59

Noortje:

Er zijn wel bepaalde eigenschappen die een land en de mensen daarin typeren, maar dat wil niet automatisch zeggen dat die eigenschappen niet in andere landen voorkomen. Dat blijkt ook uit jouw verhaal vind ik en dat is ook leuk.
    Tja, en ook ik vind Koninginnedag altijd wel leuk. En de EK's en WK's niet te vergeten ;).
    Vind het nog steeds erg leuk om te lezen wat je daar allemaal uitspookt :D

• 30 November 2009 - 18:40

Pa:

Iedereen bemint en bewondert zijn eigen land omdat het HEM heeft voortgebracht.

er bestaan geen patriottistische kunst en geen patriottistische wetenschap.

• 30 November 2009 - 21:17

Agnes:

Cultuur is aangeleerd gedrag. Iets wat je nu zo'n 21/22 jaar hebt aangeleerd leer je niet in die paar maanden af. Je blijft die cultuur toch een beetje van de buitenkant bekijken omdat je er niet echt hoeft te leven.
    En je ziet zelf al dat hoe rijker je bent des te minder verschillen er zijn.
    Kun je met de mensen daar overweg?Respecteer
    je elkaar? Prima! Dat is de opdracht, toch?
    Verschillen zijn er altijd en overal, ook tussen een Fries en een Limburger.

• 30 November 2009 - 21:34

Jantine:

Nou Miek, telaat komen deed je al hoor!! hoeveel stempelkaarten had je op de middelbare school ookal weer?
    Het gesprek dat jij gisteren hebt gehad over culturen heb ik vanochtend gehad over zekerheid. Wat de een als mening heeft kan door de ander heel anders opgevat worden.

Xx

• 30 November 2009 - 21:34

Jantine:

Zo weer helemaal bijgelezen!!
    Xx

• 30 November 2009 - 22:05

Marloes:

Hoi Miek!
    Super dat er altijd weer wat nieuws op je site staat om te lezen als ik me even verveel ;)
    Ik geniet onwijs van je verhalen!
    Voel je nergens schuldig over: je kunt 't ook niet doen, dan is er helemaal niemand geholpen (en zo is het ook met de private schools, vind ik).
    En wat betreft Nederlandse eigenschappen? Eten op een vast tijdstip (18uur), jouw deel van de rekening betalen, de telefoon niet opnemen rond etenstijd, hoge verwachtingen... Misschien weet je nog wel dat ik niet al te positief tegen de Nederlander aankijk ;), dus ik stop maar...
    Tot over een dag of 10 -whaaaaahoeeee

• 30 November 2009 - 23:22

Pa:

typisch Nederlands: sjoelen (jeu de joules)

• 01 December 2009 - 06:26

Hettie:

Hoi Annemiek,

Jij houdt de boel wel bezig hoor.
    Ik heb er een nachtje over moeten slapen, voordat ik op jouw berichtje kon reageren.
    Toen ik wakker werd wist ik het: wij zijn regisseurs, opbouwers en spelers van ons eigen leven, we schaven en repeteren net zo lang tot het goed is...en Kenianen zijn het publiek...ze gaan zitten en wachten af wat er gaat gebeuren. Ze nemen het zoals komt.

Is dit wat zo voor op de vroege ochtend????

• 01 December 2009 - 06:47

Kim:

Typisch nederlands is proberen het in stand houden en commercialiseren (is dit wel een woord?)van gewoonten en gebruiken zoals die jij hierboven genoemd hebt.
    En het nederlandse brood is zeker verreweg het lekkerste van allemaal! Maar volgens mij wordt er ook nergens zoveel brood gegeten als in nederland.

Ik ben benieuwd naar jullie conclusie!

dikke kus

Verslag uit: Kenia, Nairobi

Annemiek

In 2009 vertrok ik in het kader van mijn opleiding Pedagogiek voor het eerst naar Kenia om daar samen met 3 studiegenoten een project op te zetten voor kinderen met een beperking. Drie maanden later, veel nieuwe en bijzondere ervaringen verder, lieten we een project met 150 kinderen achter. Terug in Nederland kon ik het niet loslaten en ontstond het plan om het project verder voort te zetten... Inmiddels heb ik samen met Marloes en Kim de Stichting Why Not opgericht, om zo het werk voor deze kinderen voort te zetten. Op 13 december 2010 vertrok ik voor de tweede keer naar Kenia, dit keer samen met Marloes en Kim... Na een maand moest ik weer terug naar Nederland om af te studeren. Kim en Marloes bleven... Het is nu 2013 en ik ben al bijna 3 jaar niet meer in Kenia geweest. Hoog tijd dus om weer terug te gaan!! Op 7 december 2013 ga ik voor ruim 3 weken weer terug, om alles weer opnieuw te beleven!!

Actief sinds 07 Okt. 2009