Blog 22: Mijn naam is haas… - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Annemiek Karsijns - WaarBenJij.nu Blog 22: Mijn naam is haas… - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Annemiek Karsijns - WaarBenJij.nu

Blog 22: Mijn naam is haas…

Door: Annemiek

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

24 November 2009 | Kenia, Nairobi

Volgens mijn paspoort heet ik Annemieke Karsijns, mocht ik ooit een misdaad begaan wordt dit “Annemieke K.”. Jantine noemt me Miekie, voor Kim ben ik weer Miekski, Sanne zegt Mieksel en Francis spreekt me aan met Ann.
Opzich is mijn naam niet heel moeilijk, maar het komt toch vaak voor dat mensen me Annemarie of Marieke noemen. Het wil ook wel eens gebeuren dat ik post ontvang voor Anne-Mieke, Annemique of ene Annemarieke. Naar “Anne” luister ik niet en daarom ben ik (gelukkig) voor de meeste mensen gewoon MIEK!!

Ik ben er dus wel aan gewend geraakt dat er mensen zijn die moeite hebben met mijn naam, maar hier in Kenia is het wel héél erg. Ik heb werkelijk waar nog niet één Keniaan ontmoet die mijn naam in één keer goed uit kon spreken, laat staan hem kon onthouden!
Ik dacht dat ik vanuit Nederland al heel wat variaties op kon noemen, maar ik heb er weer een paar bij.. Ammeneis, Ammanie, Emmiek, Emmely… En zo heet ik dus niet, en dus bleef ik steeds stug volhouden en verbeteren.. Met hilarische uitspraken als gevolg, waarom ik dan weer heel hard moest lachen!

Máár vanaf vandaag vind ik Ammanie en Emmiek niet meer zo erg en mogen ze me héél misschien voor het gemak ook wel “Anne” noemen…

Ik kreeg vandaag namelijk bijna ruzie met een Keniaan, toen ik mezelf voorstelde.. Het was echt heel vreemd, omdat ik me écht van geen kwaad bewust was!!!
De man in kwestie heet Mustafa en is beachboy in Bamburi beach. Hij “verkoopt” daar (veel te dure) excursies aan toeristen. Toen wij vanmiddag na het werk terugkwamen uit Shanzu, wilden we wat gaan drinken in één van de resorts in Bamburi, waar we Mustafa tegen het lijf liepen..
We raakten aan de praat en na een tijdje begon Mustafa ons aan te spreken met “my friend”. Marloes vroeg hem daarop of hij haar naam wel wist. Toen hij ontkennend antwoordde, vroeg Marloes hem of hij altijd niet wist hoe zijn vrienden heetten..
Hierom moest hij lachen en vroeg ons naar onze namen. Ik vertelde hem dus hoe ik heet en hierop keek hij me vreemd aan. “Do you really mean that?” vroeg hij me na een korte stilte. Waarop ik met een stralende glimlach bevestigde..

De manier waarop Mustafa mijn naam toen uitsprak was tot nu is de beste die ik gehoord heb en was als volgt: (fonetisch) Ennemiek.. Dat klonk best goed, toch?!!? Ik vond in ieder geval van wel!
Maar de “K” wordt door de meeste Kenianen ingeslikt.. en dus deed Mustafa dat ook.. Het werd toen dus Ennemie (vertaalt naar het Engels ENEMY)..
Ik zat daar dus met een strálende glimlach te verkondigen dat ik Mustafa’s VIJAND was! :-S

Nou weet ik dat ik de afgelopen tijd in m’n blogs wel een paar keer heb lopen “zeuren” over de Kenianen en hun levensstijl, maar om mezelf nou hun vijand te noemen, gaat me een beetje te ver!
Daarnaast ben ik een hééél vredelievend persoon… ;-)
Nee, maar even zonder dollen, zoiets zou ik écht niet zeggen!!

Een hele vreemde situatie dus, waaruit ik me maar met moeite kon redden.. Mustafa’s Engels was niet heel goed, maar dat ene woord had hij heel goed begrepen.. Helaas kon ik hem niet echt goed uitleggen dat ik mijn naam noemde.. want ja.. WIE noemt zijn kind nou ENEMY?! (Bedankt hè, pap en mam! ;-))

Al met al kon ik er wel heel hard om lachen, maar daar aan de bar moest ik wel even heel goed nadenken hoe ik me hier nou weer uit zou redden! Het is allemaal goed gekomen, maar Mustafa vond het volgens mij niet zo grappig als dat ik het vond…

Ze hebben ook maar een slecht gevoel voor humor… die Kenianen!

• 24 November 2009 - 17:35

Sandrien:

Ha,
    Ben ik mooi als eerste!
    Wat is het toch leuk om te lezen.Leuke foto ook!
    Geniet ze nog!
    groetjes

• 24 November 2009 - 18:03

Hettie:

Tja wat zal ik zeggen....

• 24 November 2009 - 18:24

Ankie:

Hahaha... wat een namen!! En o ja, is er nou nog tijdverschil tussen Nederland en Kenia?
    xx

• 24 November 2009 - 18:34

Pieta:

Hi Ennemie(k)
    Ik ben wel heel snel met reageren en ben geen collega.Zat zomaar even je blog te lezen en raak verslaafd aan je verhalen. Heel leuk om te lezen en veel succes met alles. Ik blijf je volgen. Groetjes

• 24 November 2009 - 18:49

Jantine:

Miekie!!
    toch vind ik je Nederlandse bijnamen hetmooist;)
    hahaha

Dikke kus Jantine

• 24 November 2009 - 19:14

Agnes:

En wat gebeurt er als jij hun namen verhabbezakt? Moet je voor de lol ook eens doen, ha ha ha

• 24 November 2009 - 19:34

Noortje:

Ammeneis vind ik toch wel het leukste... Haha, rare jongens die Kenianen. Maar goed, je houdt er wel goede verhalen aan over. Echt zo leuk om te lezen wat je daar meemaakt. Dat kan ik (we) niet vaak genoeg zeggen.
    Groetjes

• 24 November 2009 - 20:09

Kim Van Den Berg:

tja... en wat moet ik dan zeggen?!?
    Wel weer een collega goed bezig....
    Helaas Hettie volgende keer beter!
    Tot morgen MIEK,
    ik sluit me bij Jantine aan je Nederlandse namen zijn toch leuker

Dikke kus kim

• 24 November 2009 - 20:35

Ivette:

Heeey Annemiek!!

Ik las elke keer trouw je verhalen totdat ik afgelopen maandag op het werk kwam en hoorde dat ik er ook op kon reageren.. Beter nog het blijkt een hele sport te zijn geworden wie is het snelst!!

Maar goed,, wat een verhalen zeg je kunt mooi schrijven! Moet je iets mee gaan doen!!

Groetjes Ivette!!

• 24 November 2009 - 21:31

Pia:

Hoi Annemiek,
    Ik zeg jouw naam in een keer goed, niks moeilijks aan. Wel een erg leuk verhaal dit keer.Als dit project niks wordt kun je altijd nog collumniste worden onder de schuilnaam ENEMY!
    Liefs van Pia

• 08 December 2009 - 08:16

Esther:

Hey Annemiek.. super leuk om dit allemaal te zien en te lezen..
    Mis je ons al een beetje..? ik kan natuurlijk voor mijzelf spreken maar weet van de andere dat wij jou natuulijk ook missen.. Gaat snel de tijd of niet!! maak geen ruzie daar als ENEMY..

Liefs X Es

• 10 December 2009 - 12:10

Petra En Pauline:

Hey collega,

Wat zie je er goed uit!
    Volgens ons bevalt het je daar prima.
    Je komt toch nog wel terug he want je moet ook nog stage lopen in Renkum!
    Of heb je nog leuke collega's daar nodig? Want hierbij onze open sollicitatie ;-)
    Je bezorgt die kids de tijd van hun leven want dat is wel te zien op de foto's.
    Nog veel plezier!

Verslag uit: Kenia, Nairobi

Annemiek

In 2009 vertrok ik in het kader van mijn opleiding Pedagogiek voor het eerst naar Kenia om daar samen met 3 studiegenoten een project op te zetten voor kinderen met een beperking. Drie maanden later, veel nieuwe en bijzondere ervaringen verder, lieten we een project met 150 kinderen achter. Terug in Nederland kon ik het niet loslaten en ontstond het plan om het project verder voort te zetten... Inmiddels heb ik samen met Marloes en Kim de Stichting Why Not opgericht, om zo het werk voor deze kinderen voort te zetten. Op 13 december 2010 vertrok ik voor de tweede keer naar Kenia, dit keer samen met Marloes en Kim... Na een maand moest ik weer terug naar Nederland om af te studeren. Kim en Marloes bleven... Het is nu 2013 en ik ben al bijna 3 jaar niet meer in Kenia geweest. Hoog tijd dus om weer terug te gaan!! Op 7 december 2013 ga ik voor ruim 3 weken weer terug, om alles weer opnieuw te beleven!!

Actief sinds 07 Okt. 2009