Blog 56: One of them?! Of toch niet?!
Door: Annemiek
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
28 December 2009 | Kenia, Nairobi
Ik denk van niet!
Het is een hot issue in Nederland, maar ik heb me er eigenlijk nooit écht druk over gemaakt. Nu ik er hier zelf mee te maken krijg, heeft het me wel een beetje aan het denken gezet..
Er gaat hier namelijk geen dag voorbij dat ik niet geconfronteerd word met het “anders zijn”. Ik kan nu eenmaal niet niet opvallen hier, met mijn blanke huid.. En hoe ik ook mijn best doe om bruin te worden.. ik blijf toch “anders”. En heel soms kan ik daar ook echt wel een beetje moe van worden..
Ik kan me ineens goed voorstellen dat het voor een immigrant in Nederland moeilijk kan zijn om in te burgeren. Want aanpassen is prima, maar je wilt toch ook wel je eigen identiteit behouden?! (Ik wel althans!)
Wij mensen zijn kuddedieren en proberen eigenlijk altijd deel uit te maken van een groep. Iedereen hoort wel ergens bij..
Nu ik hier bijna 2 maanden ben, kan ik niet meer zo goed zeggen tot welke groep (hier in Kenia) ik behoor. Want ik ben natuurlijk geen Keniaan, maar zou mijzelf nou ook niet echt meer indelen bij “de blanke toerist”.
Mombasa stroomt er inmiddels vol mee… Dit tot mijn grote ergernis.. Ik betrapte me er van de week zelfs op dat ik het met Terry had over “die stomme blanke toeristen”.. Het moet eigenlijk niet gekker worder.. maar ik erger me echt kapot aan de oude blanke mannen in de discotheken en de schreeuwende kinderen in het zwembad van de propvolle all-in resorts.. “Muti, was ist da löss?!?!?!” (GRRRR, bedankt hè Loes ;-))
In vorige blogs schreef ik al regelmatig over verschillen en over hoe ik daar mee omga. Ik heb ook al meer dan eens bewezen behoorlijk eigenwijs te zijn. Maar ondanks dat probeer ik me hier in Kenia zeker aan te passen.
Ik lach om alle grapjes (ook al zijn ze helemaal niet leuk), probeer continu te blijven luisteren naar de verhalen die ál die interessante mensen te vertellen hebben, hou grotendeels mijn mening voor me (en geloof me, dat kost me behoorlijk wat moeite) en laat pocherige mensen (terwijl ik daar echt een hekel aan heb) zélfs voor mijn drankje betalen als ze dat perse willen..
Vanavond nog zat ik met Fran en Ahmed bij Sunrise te praten met een man. Deze man vond zichzelf ontzéttend grappig en gaf ons gewoon niet de kans een rondje te geven. Waarschijnlijk verstond deze man mijn “No thanks, I’m fine” niet, want binnen een kwartier had ik 2 nieuwe glazen wijn voor me staan, terwijl ik in mijn eerste nog een bodem had liggen.. De conversatie ging ook helemaal nergens over. Elke keer zaten Fran en ik tijdens het lachen in het Nederlands tegen elkaar te zeggen dat we het helemaal niet grappig vonden (wat de hele situatie daardoor wel weer héél komisch maakte). Maar ik was dus erg blij toen ik mocht gaan!!
Mijn vader zei vroeger wel eens (gekscherend) dat ik meer voeding dan opvoeding gehad heb..
Misschien zijn sommige Kenianen (waaronder bovenstaand persoon) het wel met hem eens.. ;-)
Er zijn dagen geweest dat ik me er behoorlijk druk maakte over hoe ik me moest gedragen in gezelschap, maar inmiddels kan het me allemaal niet meer zoveel schelen.. Men moet me maar nemen zoals ik ben..
En stukje bij beetje gaat het daardoor dus ook beter.. Ook al snappen de Kenianen mijn Hollandse humor nog steeds niet en vinden ze me af en toe vast veel te geëmancipeerd. Maar aan de andere kant hoor ik ook weer dat ik te gereserveerd ben.. Ik vraag me dan ook weer af.. Wat wil je nou?! Zo zie je maar weer dat het ook weer persoonsafhankelijk is.. (zoals altijd)
En tja, je kunt over Nederland zeggen wat je wilt, maar daar weet ik in ieder geval wel hoe ik me moet gedragen. En laat ik nou maar gewoon lekker mezelf blijven.. Anders moeten jullie straks ook weer zo aan me wennen, over een maandje.. ;-)
Mijn eindconclusie is dat je ingeburgerd ben wanneer je jezelf durft te zijn in een nieuwe situatie en mensen je daarin respecteren. En ik denk ook zeker dat je dat respect krijgt wanneer je je best doet om dat respect te krijgen.. (Wat een lulverhaal, kunnen jullie het nog volgen?!)
Nou, wat een helderheid en zelfreflectie weer zo op de maandagavond.. En dat na zoveel glazen wijn! Ik ga mijn mond maar houden en lekker mijn roes uitslapen…(grapje)
29 December 2009 - 05:50
Hettie:
Blijf gewoon jezelf....
Anders wordt het straks voor ons zo lastig. -
29 December 2009 - 08:55
Pa:
De emancipatie van de vrouw stopt wanneer haar auto kapot is -
29 December 2009 - 08:57
Pa:
Geniet, maar drink met je maten -
29 December 2009 - 08:59
Annemiek:
Pap, ook jij kan te ver gaan hè!!!!!!!! -
29 December 2009 - 09:09
Ma:
Luister jij naar de top 2000? Er werd net een e-mail voorgelezen van iemand in het warme Kenia. -
29 December 2009 - 10:14
Kim Van Den Berg:
Wat een zware kost na die glazen wijn!!
Nee meis, blijf vooral jezelf, ik sluit me helemaal bij Hettie aan anders word het veel te ingewikkeld!!!
Die Hettie is maar fanatiek op de vroege morgen!
Dikke kus -
29 December 2009 - 11:54
Agnes:
Om even op Koos te reagetren: Een echte vent strijkt zelf z'n overhemd en koopt z'n eigen ondergoed! -
29 December 2009 - 12:03
Paula:
jullie hebben die man dus gewoon gebruikt om zo veel mogelijk wijn te krijgen:P
hahahah
nee grapje;)
blijf inderdaad maar je zelf!!
groeten van oma! (ze vond het weer erg leuk dat je had gebeld! (moesten we dus ook de hele tijd aanhoren, dat begrijp je natuurlijk wel)) haha.
xx -
29 December 2009 - 12:21
Annemiek:
Agnes, ben ik niet stiekem een dochter van jou?! ;-) -
29 December 2009 - 13:01
Femke Daniels:
Hee Annemiek,
Eindelijk heb ik eens tijd gemaakt om op jou weblog te kijken. Ik heb het zo druk met genieten van 2 kids dat ik er nog niet aan toe gekomen was. Nu heb ik spijt dat ik niet eerder gekeken heb, je schrijft echt leuke stukjes.
Ik wil je veel plezier wensen met oud en nieuw en de rest van de tijd die je nog in Kenia bent.
Gr Femke. -
29 December 2009 - 16:34
Pa:
Agnes je klinkt als de suffragette van Hardinxveld(of all places,
als de kenau hasselaar van de wieling, dolle miena van 115, jeanna d'arc uit de groot veldsweer, bertha krupp van de alblasserwaard, die mijn dochter opzet tegen de welgemeende vaderlijke coaching! -
29 December 2009 - 16:37
Pa:
Agnes, trouwens bedankt voor de uitnodiging. We maken er graag gebruik van -
29 December 2009 - 21:14
Agnes:
Koos: Ben jij dan de Louis van Gaal van de VV-Kapel-Avezaath, de voorzitter(uit All Stars) van de Muggenborch, de Tommy Cooper van nummer 2, Mr Bean van de Betuwe?? Ach ik kan nog wel even doorgaan.
Overigens: jullie zijn welkom de 24e -
29 December 2009 - 21:15
Hoi Annemiek, ik adopteer je!! (Ons kostgeld valt wel mee):) -
29 December 2009 - 21:36
Annemiek:
Heeel fijn, als ze me thuis dan niet meer aankunnen, kan ik altijd nog bij jullie aankloppen!!
Enne.. Wat is er dan de 24e??