Blog 46: Lucky Basterds op safari (2)
Door: Annemiek
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
18 December 2009 | Kenia, Amboseli
“Parende leeuwen en ruziënde Masai spotten in een four-wheel-drive”
Helemaal door het dolle heen ben ik op dit moment… Ik heb vanavond mijn moeder even aan de telefoon gehad, maar ik raak gewoon niet uitgesproken over vandaag… Ik lijk wel een kleuter die voor het eerst zonder zijwieltjes heeft gefietst ofzo..
Half 6 ging vanmorgen het wekkertje weer. De zonsopkomst verwelkomde ons met een prachtig uizicht vanuit onze Lodge. Ik had echt heerlijk geslapen, want ik heb hier (in tegenstelling tot Mombasa) een heerlijk bed en het is hier heerlijk koel ’s nachts!
Samuel zou ons om 06.30 uur oppikken, zodat we al vroeg in het park zouden zijn. De dieren in Amboseli zijn ’s ochtends het best te vinden. En dat hebben we geweten.
Na nog geen kwartier in het park liepen er al leeuwen vlák voor onze auto, lagen er hyena’s te luieren in de zon, waren olifanten zich aan het wassen in de beekjes en zochten pelikanen naar vis in de meren.. Weer een stukje verderop lagen leeuwen te genieten van een gnoe als ontbijt..
We bleven maar foto’s maken!
Na de ochtendsafari bracht Samuel ons weer terug naar de Lodge voor het ontbijt. Croissantjes, fruitsalades, toast, eieren, enz.. Het kon niet op! Dat was wel even wat anders dan de kom weetabix die ik gewoonlijk naar binnen werk in de ochtend.. Echt heerlijk!
Na het ontbijt nam Samuel ons mee naar één van de Masaidorpen in Amboseli. Onderweg daarheen pikten we een Masai op, die ons de weg zou wijzen. Hij had twee namen; Peter en een héél moeilijke naam… Nadat hij hem 3 keer genoemd had, en ik hem nog niet uit kon spreken heb ik hem maar gevraagd of hij mijn naam kon zeggen.. Toen hij dat niet kon heb ik hem verder maar Peter genoemd.. Hij vond het niet erg..
Peter begon meteen te vertellen over zijn dorp, wat er te doen en te zien was. Na een kwartiertje kwamen we aan bij het dorp. Het was een klein dorp dat uit ongeveer 20 "manyatta's" (huisjes) bestond.
Peter leidde ons rond en er werd voor ons gedanst en gezongen.. Ik vond het allemaal niet zo fantastisch, het was érg commercieel en ik voelde me écht weer de blanke toerist (wat ik inmiddels niet meer gewend ben..)
Binnen de kortste keren stroomde het hele dorp uit, zat iedereen aan ons, waren er al 3 koeien geboden om met Rifka te kunnen trouwen en werd er aan Francis gevraagd of hij naast ons 3en nog meer vrouwen had… (Mocht ie willen ;-)) Wat een poppenkast!!
Toen Peter ons op een gegeven moment een steen en een bot van de grond pakte en ons vertelde “This is a stone and this is a bone”, had ik het niet meer… “Are you serious?!” vroeg ik hem?! Peter ging helemaal op in zijn verhaal… Vol enthousiasme vertelde hij ons verder over alles om hem heen. We werden er een beetje lacherig van, ook omdat we ons een beetje opgelaten begonnen te voelen. Toen we later te zien kregen hoe ze vuur maakten en de man die het voordeed gewoon een horloge droeg vroeg Francis: “You’ve got a watch, but no lighter?!?!”. De man keek ons schaapachtig aan en zei: “Yeahh, I’ve got it from you white people..” Hierna ging hij druk verder met het maken van vuur, met behulp van een stokje en een hoopje stront.. Wat dan opzich best wel weer knap was..
Toen we na een hoop “ooooh’s” en “aaaaah’s” weer wilden vertrekken, vertelde Peter ons dat we hem 1600 shilling per persoon moesten betalen.. We stonden even vreemd te kijken.. Pardon?!
We vertelden hem dat dat een belachelijke prijs is. We wilden hem best geld geven, maar 1600 shilling is echt veel te veel. Er ontstond een woordenwisseling, en uiteindelijk hadden we het hele dorp om ons heen staan.. Iedereen bemoeide zich ermee.. We hebben voet bij stuk gehouden, omdat het echt nergens op sloeg wat ze van ons vroegen. Uiteindelijk zijn we er wel uitgekomen. Maar ik heb wel benoemd dat ze hiermee geen vrienden maakten.
Toen we later bij Samuel in de auto het voorval nabesproken, gaf Samuel inderdaad aan dat 1600 shilling absoluut niet fair was… Gelukkig maar, want toen de hele stam om ons heen stond begon ik wel even aan mezelf te twijfelen..
Na ons Masai avontuur nam Samuel ons mee naar een berg waarop we over heel Amboseli uit konden kijken en hebben we de rest van de dag nog hééél veel dieren gezien!
Het was echt weer een super dag! Het toppunt was aan het eind toen we een mannetjes en vrouwtjes leeuw naast de weg spotten, die bezig waren met een paringsdans. En even later stak er vlak voor onze auto een olifant de weg over..
Het is echt een verwennerij, zo even 2 dagen er tussenuit. Ik had het er net nog over met Fran, dat we gewoon even écht vakantie hebben! We zijn er echt volop van aan het genieten. Het is gewoon jammer dat we morgen weer naar huis moeten..
Maar goed, ik ga nog even lekker met een kleedje op een stoel voor ons huisje zitten.. Want Francis zit op me te wachten met een borrel.. Even lekker sterren kijken!!
Tot morgen!
20 December 2009 - 13:38
Hettie:
Jij laat je straks door niemand meer een oor aannaaien...zelfs niet door en Masai met een Rolex. -
20 December 2009 - 14:08
Pa:
Knap hoor dat hij van stront vuur kan maken.
Net zo knap als jij van brood stront kan maken -
20 December 2009 - 18:10
Ankie:
Alweer zulke leuke foto's!!!!!!! -
21 December 2009 - 15:10
Kim Van Den Berg:
Wat knus zeg!!??
Wat zul jij af moeten kicken als je weer hier in Nederland aankomt!!
xxx